Zebrane środki przeznaczymy na: organizację warsztatów kulinarnych dla usamodzielniającej się młodzieży z domów dziecka, szkolenia psychologiczne dla kucharzy prowadzących warsztaty, druk materiałów edukacyjnych dla wychowanków domów dziecka
„Samodzielność od Kuchni” to przedsięwzięcie odpowiadające na wielką bolączkę usamodzielniających się wychowanków domów dziecka: brak umiejętności gotowania.
W ponad 1 168 placówkach opiekuńczo-wychowawczych w całej Polsce wychowuje się ponad 16 856 dzieci. Niemal połowa z nich to podopieczni w wieku 14-17 lat, którzy przygotowują się do opuszczenia placówek. Bez odpowiedniego przygotowania, także kulinarnego, ich samodzielne utrzymanie się nastręcza wielu trudności. W efekcie wielu z nich w krótkim czasie wraca pod opiekę państwa.
Co roku mury instytucjonalnych domów dziecka opuszcza około 2 500 pełnoletnich wychowanków. Mają rozpocząć nowe życie, w którym nie potrafią się odnaleźć. Do tej pory nie mieli wielkiego wpływu na swoje życie. Teraz muszą co chwilę podejmować decyzje.
Program usamodzielnienia, jaki prowadzą domy dziecka, nie zawiera nauki gotowania, bo placówki nie mają zasobów ani możliwości prowadzenia zajęć kulinarnych.
Fundacja Samodzielność od Kuchni powstała, by przygotowywać młodzież z domów dziecka do samodzielności. Poznajemy ich z szefami kuchni, przedsiębiorcami i lokalną administracją, a oni uczą młodzież podstaw kuchennych działań, pozwalają podejmować decyzje i pomagają stanąć na własnych nogach. Obecność restauracji w nawet najmniejszych polskich miastach stanowi o potencjale programu fundacji i daje szansę na szerokie włączenie w działania fundacji lokalnych społeczności – bo wszyscy lubimy jeść! Program skierowany jest do wychowanków w wieku od 14 do 17 lat oraz pełnoletnich mieszkańców mieszkań usamodzielniających.
Za powstaniem fundacji stoją Katia Roman-Trzaska i Zuzanna Skoczek – założycielka szkoły gotowania dla dzieci Little Chef oraz edukatorka. 11-letnie doświadczenie w edukacji kulinarnej dzieci i młodzieży, także ze środowisk marginalizowanych i zagrożonych wykluczeniem, pozwoliło na stworzenie prostego, skalowalnego programu wspierającego usamodzielnienie wychowanków domu dziecka. Znajomość branży HoReCa wpłynęła na dostrzeżenie luki w działalności dobroczynnej i odpowiedzialności społecznej biznesu w tym sektorze. Środowisko kulinarne niezwykle ciepło odpowiada na projekt – twarzami fundacji są znani polscy kucharze, którzy namawiają do współpracy kolejne osoby.
Działamy przy wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
Naszymi ambasadorami są:
Adam Chrząstowski – szef kuchni restauracji Ed Red, opiekun polskiej drużyny Bocuse d’Or, filozof
Agata Wojda – skrzypaczka i szefowa kuchni, przez lata kierująca restauracją Opasły Tom PIW-u
Bogdan Gałązka – szef kuchni na zamku z Malborku, odtwarzający kuchnię Wielkiego Komtura
Robert Makłowicz – historyk, dziennikarz, podróżnik kulinarny i popularyzator kuchni
Rodzaj organizacji: Stowarzyszenie / Fundacja
Adres:
Warszawa 02-516, ul. Rejtana 15 lok. B,
samodzielnoscodkuchni.pl
https://www.facebook.com/samodzielnoscodkuchni/
Serwis fanimani.pl prowadzony jest od 2014 roku przez Fundację FaniMani (OPP). Naszą misją jest wspieranie organizacji społecznych w zbieraniu funduszy na ważne cele. Zobacz wszystkie narzędzia FaniMani dla NGO
Potrzebujesz pomocy? Wejdź na fanimani.pl/pomoc