Zebrane środki przeznaczymy na: aktywizacja osób z niepełnosprawnościami poprzez innowacje, organizowanie projektów dla społeczności, promowanie działań podmiotów ekonomii społecznej
Food & Life Sp. z o.o. powstało w Krakowie w lipcu 2018 roku jako przedsiębiorstwo społeczne.
Ta wykraczająca poza schematy forma podmiotu gospodarczego idealnie wpisuje się w cele jakie stawiają sobie Wspólnicy firmy. Przedsiębiorstwo społeczne działając na wolnym rynku, nie jest bowiem zorientowane na osiąganie zysku dla udziałowców, ale na maksymalizacji założonych korzyści społecznych. Celem działalności Food & Life jest uaktywnianie społeczne i zawodowe osób niepełnosprawnych, przywracanie im niezależności ekonomicznej, budowanie poczucia wartości, rozbudzanie operatywności i kreatywności. Niezwykle istotnym jest również zmiana sposobu postrzegania osób niepełnosprawnych w społeczeństwie, a przez to pozytywne wpływanie na ich funkcjonowanie w najbliższym otoczeniu.
Grupa inicjatywna a obecnie kadra zarządzająca Food & Life to grono młodych dynamicznych osób, posiadających już jednak kilkuletnie doświadczenie w prowadzeniu działalności gospodarczej, głównie w branży gastronomicznej oraz świadczeniu usług i organizacji szkoleń. Na przestrzeni ostatnich lat aktywnie zaangażowali się oni w działalność społeczną i wolontariacką pracując w renomowanej organizacji pozarządowej, udzielając się w akcjach charytatywnych, a tym samym niosąc pomoc wykluczonym. Dzięki temu nawiązali liczne kontakty ze środowiskiem osób niepełnosprawnych oraz poznali ich potrzeby, ale również ograniczenia i bariery.
Efektem tych doświadczeń stało się powołanie Food & Life Sp. z o.o. jako przedsiębiorstwa społecznego.
"Z miłości do ludzi i pasji do kuchni" – idea przyświecająca firmie, nie jest sloganem reklamowym, lecz stanowi dewizę i wyzwanie we wszystkich podejmowanych czynnościach. Działalność przedsiębiorstwa, jak wskazuje jego nazwa, składa się z dwóch segmentów: pierwszy obejmuje produkcję i sprzedaż produktów gastronomicznych, a drugi dotyczy kreowania za pomocą warsztatów i szkoleń zmian w przestrzeni publicznej i biznesowej, które mają posłużyć do włączenia społecznego i zawodowego osób niepełnosprawnych.
„Kuchenne pasje” urzeczywistniane są w dwóch stacjonarnych lokalach gastronomicznych znajdujących się: na Placu Imbramowskim (Zapiekanki Imbramowskie) i przy ulicy Błotnej oraz jednym mobilnym punkcie żywieniowym – foodtrucku. Foodtruck wykorzystywany jest w miejscach o dużym natężeniu ruchu, np. turystycznego oraz podczas imprez masowych organizowanych na terenie Krakowa i Małopolski.
Food & Life zatrudniając osoby niepełnosprawne, wskazując efekty ich pracy i towarzyszący temu rozwój osobisty tych osób, pragnie przełamywać stereotypy na temat niepełnosprawności w środowiskach biznesowych. Chcąc dzielić się zdobytą wiedzą i doświadczeniem firma proponuje szereg profesjonalnych szkoleń i warsztatów dotyczących niepełnosprawności, zatrudniania osób niepełnosprawnych, przystosowania miejsca pracy pod kątem potrzeb tych osób czy też zasad savoir- vivre’u wobec nich. Oferuje również wsparcie doradcze w rekrutacji osób niepełnosprawnych do pracy, współpracę z HR, wsparcie przy rozmowach kwalifikacyjnych.
Food & Life jest spółką z o.o. non profit. Wypracowany zysk przeznaczany jest na reintegrację społeczną pracowników, organizowanie publicznych akcji i ewentualnie inwestowany w firmę.
Rodzaj organizacji: Inny
Adres:
Skawina 32-052, Grabie 104,
Food & Life sp. z o.o. non profit
Serwis fanimani.pl prowadzony jest od 2014 roku przez Fundację FaniMani (OPP). Naszą misją jest wspieranie organizacji społecznych w zbieraniu funduszy na ważne cele. Zobacz wszystkie narzędzia FaniMani dla NGO
Potrzebujesz pomocy? Wejdź na fanimani.pl/pomoc