homepage

11 listopada to w całej Polsce Święto Niepodległości. Jednak w Poznaniu celebruje się tego dnia jeszcze jedną okazję: imieniny ulicy Święty Marcin, jednej z najważniejszych ulic w mieście. Stałą częścią obchodów jest zajadanie się tradycyjnymi rogalami świętomarcińskimi. Jeśli Ty też jesteś ich fanem lub chcesz spróbować ich po raz pierwszy, zapraszamy do Poznania! A poniżej znajdziesz smakowity rogalowy przewodnik.

Skąd się wzięły rogale świętomarcińskie?

Z tym tradycyjnym wielkopolskim wypiekiem łączona jest legenda o świętym Marcinie. Według niej był on rzymskim żołnierzem, który podzielił się płaszczem z marznącym żebrakiem. Pewien piekarz, usłyszawszy tę historię, postanowił także zrobić coś dobrego dla innych. Szukając pomysłu, modlił się do świętego Marcina i ten ukazał mu się w wizji w przeddzień odpustu. Pojawił się na koniu, a gdy odjechał, piekarz znalazł zgubioną podkowę, która zainspirowała go do wypiekania pełnych bakalii rogalików.

Legenda legendą, a na pomysł wypiekania rogali wpadł podobno tak naprawdę poznański piekarz, Józef Melzer, w 1891 roku. Rozdawano je ubogim po mszy świętej odpustowej 11 listopada. Teraz rogale świętomarcińskie są jednym z najbardziej charakterystycznych symboli Poznania. Warto wiedzieć, że w 2008 roku zostały wpisane do „Rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia i Chronionych Oznaczeń Geograficznych” Unii Europejskiej. Oznacza to, że jako regionalny specjał muszą być przygotowywane wg ściśle określonej receptury.

Certyfikowany rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Ma charakterystyczny kształt (ciasto zawijane jest w podkowę), a tradycyjnie w jego składzie znajdują się między innymi: ciasto półfrancuskie, biały mak, orzechy, rodzynki, kandyzowane owoce i aromat migdałowy. Powinien ważyć od 150 do 250 gramów. Certyfikaty co roku wręcza Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.

Tu kupisz certyfikowane rogale świętomarcińskie

Jeżeli chcesz zjeść rogala z certyfikatem, oto kilka cukierni wartych uwagi.

  • Cukiernia Karpicko — cukiernia rodzinna, której historia sięga lat 90. Znajdziesz ją między innymi w znanym biurowcu Bałtyk i centrum handlowym Stary Browar. 
  • Piekarnia-Cukiernia Liczbańscy — jedna z najstarszych poznańskich piekarni, z punktami sprzedaży w wielu dzielnicach Poznania.
  • Piekarnia-Cukiernia Zagrodnicza — jej korzenie sięgają 1925 roku. Ma ponad 30 sklepów firmowych w Poznaniu i okolicy.
  • Cukiernia Weber — rodzinna cukiernia z tradycjami, założona w 1978 roku. Znajdziesz ją przy ul. Sikorskiego 2 na Wildzie i na os. Jana III Sobieskiego 16/17.